Turbūt puikiai žinote, kad turėtumėte valgyti daugiau žalių daržovių, tačiau visai nekeista, jeigu nusibodo dėti jas į salotas. Norime jus nudžiuginti – yra ir daugiau būdų, kaip į savo patiekalus įtraukti mūsų organizmams reikalingas daržoves. Apsvarstyk šiuos būdus, kurie padės į savo mitybą įtraukti daugiau daržovių:
1. Daržovių makaronai. Yra keli būdai į makaronų patiekalus įtraukti daržoves:
- Išvirkite įprastus makaronus ir šalia pridėkite žalumynų. Su makaronais puikiai dera pomidorai, paprikos, brokoliai, žiediniai ir lapiniai kopūstai. Galite naudoti žalias daržoves, paruoštas garuose arba pakepintas sveikuose maistinguose aliejuose.
- Pasigaminkite makaronus iš daržovių. Spiralizatorius gali padėti jums padaryti plonas juosteles iš baklažano arba cukinijos, saldžiųjų bulvių ar morkų. Jeigu šio aparato neturite, plonas juosteles gali atpjauti paprasčiausiu peiliu.
2. Sriubos, padažai ir užpilai gali būti naudojami „paslėpti“ sveikas daržoves. Skamba juokingai, tačiau yra žmonių, kuriems nepatinka daržovių skonis (pavyzdžiui, mažiems vaikams), tad geriausias būdas jų neatsisakyti – tą skonį tiesiog užmaskuoti kitu, stipresniu. Tad galima gaminti trintas sriubas, padažus (reikėtų atsižvelgti į jų sudėtį ir rasti kuo sveikesnį variantą). Sriuboms rinkitės lengvai sutrinamus produktus: pomidorus, moliūgus, morkas, svogūnus, bulves, ropes, pastarnokus, brokolius, žiedinius kopūstus ir kt.
3. Savo daržoves galima paslėpti ir kotletuose (nesvarbu, ar įprastuose, ar vegetariškuose)! Geriausias būdas tai padaryti yra sutrinti daržoves ir įmaišyti į patiekalo mišinį prieš kepimą. Trintų daržovių skonis bus daug blankesnis, be to, jį užgoš pagrindinis patiekalas.
4. Daržovės kaip įvyniojimai ir sumuštinių pagrindai. Jei bandote sumažinti angliavandenių kiekį ar tiesiog nusibodo įprasti sumuštiniai su duona, ją galite pakeisti šviežiomis daržovėmis.
- Pavyzdžiui, salotos lapą naudokite kaip įvyniojimo pagrindą. Paklokite jį, į vidų sudėkite norimą garnyrą, užvyniokite ir turėsite puikų patiekalą.Taip pat galima išbandyti kiek kitokį sumuštinį. Vietoj duonos naudokite storą salotos ar kopūsto lapą. Ant viršaus galite sudėti viską, ką įprastai dedate ant sumuštinio: pomidorus, sūrį, mėsą ir kita.
5. Didžioji dalis troškinių gaminama iš atliekamų ryžių, tuno, makaronų, kurie liko nesuvalgyti po paskutinio patiekalo. Tokiu atveju, troškinius itin papildo įvairios daržovės. Jos ne tik suteikia patiekalui sotumo ir maistingumo, bet ir skonio, kvapų, netgi pakeičia spalvą.
6. Galiausiai tiems, kurie nemėgsta daržovių skonio, rekomenduojama išbandyti daržoves įtraukti į plakamus vaisių kokteilius. Kopūstai, salotos, špinatai ir kitos žalios daržovės puikiai dera su bananais, braškėmis, mėlynėmis ir obuoliais. Kad iš kokteilio gautumėte daugiau baltymų, galite įdėti šiek tiek jogurto ar riešutų.
Žalios daržovės turi daug privalumų sveikatai – nuo to, kad į savo racioną įtraukiama daugiau skaidulų, iki kasdienio vitaminų kiekio didinimo. Jeigu nemėgstate salotų, apsvarstykite kitokius daržovių įtraukimo į patiekalus būdus. Ir sveika, ir skanu.