Penkios sveikiausios tamsiai žalios daržovės yra brokoliai, kopūstai (Kale), špinatai, romėnų salotos ir šveicarijos mangoldai. Šios daržovės yra identifikuojamos pagal tamsiai žalią spalvą, jose yra daug antioksidantų ir jos paprastai turi daug fitocheminių medžiagų, tokių kaip vitaminas C. Įrodyta, kad antioksidantai padeda sumažinti vėžio riziką ir stiprina imuninę sistemą.
Yra maisto produktų, kurie, gamybos metu, praranda gerąsias savo savybes. Tekste minimų daržovių privalumas tas, kad net ir apdirbtos jos išlieka skanios ir maistingos. Tad nesvarbu, ar kepsite jas, ar virsite, o gal visiškai neapdorosite – maistinė vertė nuo to tikrai nepasikeis.
Dalinamės keletu įdomių faktų apie šias ypatingas daržoves:
- Brokoliai yra ypatingi savo išvaizda, nes primena mažą medį (tai itin patinka mažiems vaikams). Maži brokolio pumpurai iš tikrųjų yra mažos fureletės, kuriose yra dvigubai daugiau vitamino C nei apelsinuose.
Kai kurie faktai apie brokolius, kurių galbūt dar nežinote, yra šie:
- Brokoliai yra puikus skaidulų šaltinis, tiek tirpus, tiek netirpus, tad tikrai verta juos įterpti į savo mitybą.
- Tyrimai parodė, kad indolio -3 -karbinolis, esantis brokolių fitonutrientuose, iš tikrųjų deaktyvuoja metabolitą, kuris gali tapti vėžiniu.
- Brokoliai taip pat padeda atkurti saulės pažeistą odą, mažina širdies ligų riziką ir stiprina imuninę sistemą. Tuo pačiu metu, dėl didelio kalcio kiekio, jis skatina sveiką kaulų augimą.
- Kale kopūstai yra šiek tiek karti, lapinė salota, turinti daug folio rūgšties ir kalio.
- Kopūstuose esanti folio rūgštis puikiai papildo jūsų mitybą, jei turite problemų su plaukais, nagais ir oda.
- Be to, kalis padeda skatinti pieno rūgšties skilimą raumenyse po treniruotės ir yra puikus maistas, padedantis išvengti raumenų skausmo.
- Šveicarijos mangoldas yra panašus į špinatus, turintis šiek tiek daugiau žemiško atspalvio. Turtingas vitaminais C ir K, taip pat kalciu, šveicarijos mangoldas yra puikus salotų priedas.
- Vitaminas K skatina gerą akių ir smegenų veiklą. Kitą kartą, kai turėsite praleisti valandas žiūrėdami į kompiuterio ekraną ar intensyviai ruošdamiesi ateinančiam egzaminui, į mitybą įtraukite šveicarijos migdolą ir nusiraminkite – dabar jūsų smegenys tikrai gaus reikiamų maistinių medžiagų.
- Špinatai žalios spalvos antioksidantų pakavimo mašina, turtinga skoniu, vitaminais A ir C bei geležimi. Šią daržovę visi pažįstame nuo mažų dienų, kadangi dėl ypatingos naudos sveikatai visi turėjome ją valgyti. Ir ne veltui.
- Špinatuose gausu svarbių vitaminų ir mineralų, kurie skatina gerą smegenų veiklą, taip pat stiprina kaulus ir raumenis.
- Salotos gali būti paskutinis dalykas, kuris ateina į galvą, kai įsivaizduojate tamsiai žalias daržoves. Esame pripratę prie šviesesnių atspalvių salotų, pavyzdžiui, Iceberg salotos, tačiau šviesios daržovės turi mažesnę maistinę vertę nei tamsios.
Kuo tamsesnis žalias lapas, tuo daugiau jame folio rūgšties, kuri apsaugo nuo širdies ligų.
Kodėl salotos yra geras pasirinkimas savo patiekalams?
- Salotos puikiai tinka žmonėms, kurie laikosi dietos, nes jose yra labai mažai kalorijų;
- Magnis, randamas romėnų salotose, daro stebuklus atgaivindamas raumenų audinius, smegenis ir nervus;
- Salotose esančios chlorofilo sultys labai padeda išlaikyti normalią plaukų spalvą;
- Salotose yra daug geležies, o tai skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą;
- Salotos taip pat gali padėti gydyti nemigą, kolitą, vidurių užkietėjimą, podagrą, stresą ir daugelį kitų ligų.
Nors vaikystėje buvote priversti valgyti tamsiai žalias daržoves, dabar žinote, kodėl tai buvo taip svarbu. Nepamirškite jų valgyti ir dabar – internete galite rasti daug įdomių receptų, kuriuos tikrai verta išbandyti.