Patarimai

Gyvenimo balansas

Kaip nusistatyti tikslus, kurie padės rasti balansą gyvenime?

Turbūt sutiksite, kad kai žmonės susigalvoja sau tikslus bet kurioje gyvenimiškoje srityje ir stengiasi juos įgyvendinti, ši veikla suteikia jų gyvenimui kryptį ir prasmę, bei dovanoja galimybę įveikti vieną iš pagrindinių savo baimių – nežinomybės baimę. Ši kelionė tikslo link yra asmeninė savęs atradimo ir holistinio augimo kelionė. Tai, ko trokštate, ir veiksmai, kurių imsitės troškimams pasiekti, atspindės tai, kas esate ir kuo norite tapti.

Tinkamai išsikėlę tikslus, kuriuos norite pasiekti savo gyvenime, suteikiate sau galimybę gyventi pagal savo vertybes ir lūkesčius, o tai ir yra subalansuotas gyvenimas – be prieštaravimų ar vidinių savikonfliktų. Užsibrėžę tikslus galite vizualiai įsivaizduoti savo aukštesnįjį aš ir tai, ko ji/jis nusipelnė, ir tikisi iš šios žmogiškosios patirties.

Tam, kad būtų atrastas gyvenimo balansas, būtina suprasti tikslų nustatymo principus. Kaip nusistatyti savo tikslus? Keli paprasti patarimai. 

 

1 PRINCIPAS: išsiaiškinkite, ko tiksliai norite

Siekiant patekti ten, kur norite, reikia aiškios minčių schemos. Kai tiksliai nuspręsite, ko norite pasiekti, bus daug lengviau – jūsų smegenys ir aplinka padės jums atlikti tinkamus veiksmus, kad nuvestų jus tikslo link. Itin puiki ši Paulo Coelho „Alchemiko“ citata, kuri atspindi tikslo aiškumo principą:

 

Gyvenimo balansas

 

2 PRINCIPAS: ar įmanoma pasiekti užsibrėžtą tikslą?

Įsitikinkite, kad tikslas, kurį bandote pasiekti, nėra nepasiekiama svajonė. Viskas yra įmanoma, tačiau tam, kad pavyktų, turite nustatyti konkrečius veiksmus, kaip to tikslo sieksite. Taip galėsite sekti ir matuoti savo pažangą.

 

3 PRINCIPAS: sutelkite į tikslą visą dėmesį ir visas jėgas

Kad pavyktų tai padaryti, išsikelkite tikslus, kurie uždega jūsų sielą ir budina naktį, apie kuriuos galvojate nuolat ir kurių įgyvendinimo trokštate visa širdimi. Didelis noras pasiekti konkretų tikslą gali tapti puikia motyvacija.

 

4 PRINCIPAS: įsivaizduok jausmą, kuris užplūs pasiekus tikslą

Galvoje visuomet turėkite vaizdinį, kas bus, kai tikslą įgyvendinsite. Įsivaizduokite, kaip bus gera, kai tikslas bus pasiektas. Tai yra galingas būdas išlikti motyvuotam ir nepamesti galutinio tikslo. Emocijos, kurias siejate su tuo, ko iš tikrųjų trokštate, gali būti stiprus postūmis.

 

5 PRINCIPAS: užrašykite savo tikslus

Popieriaus lape, kompiuteryje ar kitur užsirašykite savo tikslus ir nurodykite konkretų jų įgyvendinimo terminą. Harvardo tyrimas parodė, kad 3% absolventų, kurie po studijų baigimo užrašė savo tikslus, uždirbo dešimt kartų daugiau, nei likę 97%, kurie to nepadarė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *